Bananenplant (Musa Dwarf)

Bananana.. Musa Dwarf Cavendish, maar wij zeggen gewoon Baloe. Baloe is opgegroeid in de tropen, dat is ook wel te zien aan zijn tropische looks én niet te vergeten zijn vruchten; bananen! Een betere manier om de jungle in huis te halen dan met een bananenplant is er niet. De enorme bladeren van de Musa zorgen hier onder andere voor. De paarse patronen op de bladeren maakt elk blad uniek en geeft de plant een hele unieke uitstraling. Het is wel een echte liefhebber van zonlicht en heeft daarom ook veel water nodig. Een plant die dus wel wat aandacht vereist, maar waar je ook enorm veel voor terug krijgt! Goed om te weten: Baloe is niet giftig én prikt niet, dus de beste vriend van jou, je viervoeter en je kleine wurm!

  • Heeft veel water nodig
  • Direct zonlicht
  • Voeding om de week (zomer)
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Niet giftig

Over de Musa

Oorsprong

De Bananenplanten wordt al sinds de zesde eeuw gekweekt en is daarmee één van de oudste commercieel gekweekte kamerplanten. In Costa Rica is de eerste officiële bananenfarm opgestaan, maar van oorsprong komen ze uit Zuid-Oost Azië en Australië. Inmiddels vindt je ze over heel de wereld.

Giftig

De Bananenplant is gelukkig voor jouw huisdieren niet giftig. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de plant op te eten, maar jij of je huisdier zal er naast een vieze smaak in je mond niet zoveel aan over houden.

verzorging musa bananenplant dwarf cavendish plantsome

Verzorging

Verpotten

Aangezien de Musa een snelle groeier is kan je 'm het beste elke twee jaar in een ruimere pot zetten als je wilt dat hij door blijft groeien. Doe dit bij voorkeur in de lente of begin zomer en kies altijd voor een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot.

Snoeien en bloemen

Het is helaas niet helemaal te voorkomen dat de Bananenplant snel bruine randjes zal krijgen op zijn onderste bladeren. Dit is een natuurlijk proces waarbij de onderste bladeren afsterven om weer ruimte te maken voor nieuwe bladeren bovenin. Je kunt de bruine randjes wel afknippen, maar uiteindelijk zal dit blad afsterven. Knip in dat geval het blad een paar centimeter boven de stam af. Als het blad een gele gloed krijgt krijgt jouw Musa waarschijnlijk teveel licht, plaats 'm dan een stukje verder van het raam.

Water geven

De Musa bestaat voor 80% uit water, het zal je dan ook niet verbazen dat deze jongen een flinke drinker is. Houd de aarde waar hij in staat altijd goed vochtig en controleer minstens twee keer per week in de zomer of de Musa alweer water nodig heeft. Let er zoals altijd wel op dat jouw bananenplant niet continue natte voetjes heeft want daar kunnen de wortels erg slecht tegen. Maar ook de bladeren houden erg van vochtigheid, het is tenslotte een plant die de luchtvochtigheid van het tropisch regenwoud gewend is. Probeer daarom 1 a 2 keer per week de plant te besproeien met een plantenspuit.

Licht & standplaats

Deze jungleplant houdt van zonlicht zoals het Koekjesmonster van koekjes: zo veel mogelijk. Probeer 'm dus voor een raam te zetten met genoeg zonlicht of in ieder geval in de buurt van een raam. Voor een raam op het oosten of westen of in de buurt van een raam op het zuiden is ideaal. In de zomer kan de zon wel wat fel zijn, zeker wanneer je de plant net uit de kwekerij komt waar er onder gefilterd licht wordt gekweekt. Laat in dat geval jouw Musa geleidelijk aan wennen aan het directe zonlicht.

Voeding

Bananenplanten zijn snelle groeiers en hebben daar dan ook veel voeding voor nodig. Als je dus wilt dat jouw Musa een flink stukje groter gaat worden, geef 'm dan in de zomer eens in de twee weken wat extra voeding bij het water geven.

Hulp bij je Musa

Ziektes

De Musa is niet erg gevoelig voor ziektes. Controleer dus zo nu en dan even of je rare plekjes of witte rag op de plant ziet zitten maar verder hoef je niet heel waakzaam te zijn. Als je teveel water geeft zal dit te zien zijn door verrotting op de stam, let hier dus op.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer