Omdat onze buitenmaten een iets andere gebruiksaanwijzing hebben dan onze binnenplanten, vertellen we je in deze blog alles wat belangrijk is voor jouw buitenbuddy! Het laatste wat we willen is dat jouw groene vrienden bezwijken onder een plensbui of kaal worden door een zomers briesje.
Direct naar alle buitenplanten.
Olea (Olijfboom)
Standplaats
Onze Dotan de Olea (Olijfboom) staat het liefst de hele dag mijn zijn bladeren in het zonlicht. Een plekje in de volle zon is dus absoluut een must voor deze Mediterrane amigo. Zorg er wel voor dat hij op een plek staat met weinig wind. De wind kan de bladeren beschadigen waardoor er uiteindelijk bladval ontstaat en dat willen we natuurlijk niet.
Water
Dotan is een dorstige vent. Zijn potgrond dient daarom altijd lichtvochtig te zijn. Droogt de potgrond op? Dan krijg je hem daarna bijna niet meer vochtig wegens de dikke kleigrond. Het is dus echt heel belangrijk dat je Dotan regelmatig water geeft. Te weinig water veroorzaakt trouwens ook veel bladval. Sproeien is niet nodig. Dotan is gewend aan een mediterraan klimaat en daar is de luchtvochtigheid ook niet hoog. Het kan zelfs schadelijk zijn omdat het water op de bladeren door het felle zonnetje kunnen verbranden.
Winterhard
Olijfbomen zijn maar beperkt winterhard. Ze kunnen een buitentemperatuur van -5°C verdragen, mits je de plant met een klimaatdeken inpakt! Dotan is een stoere vent, maar heeft absoluut niet de genen van Wim Hof. Hij geeft daarom de voorkeur om binnen een plekje te krijgen wanneer vrieskou op de loer ligt.
Belangrijk!
De olijven van Dotan zien er fris uit, maar zijn niet geschikt voor consumptie! Wanneer de bladeren van Dotan geel worden of uitvallen is dit vaak een teken van teveel water of te weinig zonlicht. Controleer in dat geval even hoe de grond aanvoelt door je vinger diep in de potgrond te stoppen.
Fargesia (Bamboe)
Standplaats
Onze Melman staat beter bekend als Fargesia of Bamboe boom. Hij is een wereldreiziger in nerf en blad. Voelt zich vrijwel overal thuis, als hij maar op een plekje mag staan met heel veel zon. Wind is absoluut niet zijn beste vriend! Een stevig zomerbriesje beschadigt zijn bladeren en dat leidt vaak tot bladval. Zet hem daarom op een plek met weinig tot geen wind.
Water
Melman zegt geen nee tegen een drankje. Hij staat dan ook het liefst met zijn wortels in een vochtig tot natte grond. Voorkom dat zijn potgrond uitdroogt! Wanneer dat het geval is, zal hij snel al zijn blad verliezen.
Winterhard
De Fargesia is geen fan van de winter. Niet alleen de dagen die korter worden staat hem tegen, ook de kou is niet zijn ding. Haal Melman daarom naar binnen zodra de buitentemperatuur onder de 5°C zakt.
Belangrijk!
Bij gebrek aan licht zullen de bladeren geel kleuren. Een plek met zoveel mogelijk zonlicht is daarom heel belangrijk! Ook als hij in de wintermaanden binnen staat, is het noodzakelijk dat hij zoveel mogelijk licht ontvangt. Een plekje bij het raam, yes please!
Dicksonia Antartica
"Onze Devin is een vroege leerling. Hij heeft z'n groeispurt nog niet gehad, maar die zit er deze zomer aan te komen!"
Standplaats
Meet Devin, de Dicksonia Antartica. Hij gedijt het beste op een halfschaduwplek. Devin is de moeilijkste niet qua standplaats, zolang er maar weinig (maximaal 2 uur per dag) direct zonlicht is. Het felle zonnetje kan er namelijk voor zorgen dat zijn bladeren verbranden. Wil je zijn bladeren mooi groen houden? Bescherm hem dan ook tegen flinke windstoten. Een zomers briesje is geen probleem, maar wanneer het hard waait zal dit schade toebrengen aan het blad van Devin.
Water
Onze Devin is een varensoort. Zoals al zijn familieleden heeft ook Devin een lichte waterverslaving in zijn sporen. Zorg er dus voor dat zijn grond te allen tijden lichtvochtig is. Pas wel op voor natte voeten! Een klein laagje water kan leiden tot wortelrot en dat wil je niet.
Winterhard
Terwijl de wind redelijk wat nachtmerries bezorgd bij Devin, geeft hij vrijwel geen kick wanneer het kouder wordt. Hij is winterhard tot wel -5°C. Zorg er wel voor dat je hem stevig inpakt voordat de vrieskou zijn intrede doet. Wanneer je Devin zonder bescherming buiten laat staat terwijl het vriest, zal hij hij het niet overleven. Twee tot drie lagen vliesdoek will do the job.
Belangrijk!
Bij enorm warm weer is het belangrijk dat je Devin elke avond even besproeit met water. Dit voorkomt dat de stam en zijn blad uitdrogen.
Ficus Carica
"Francois groeit speciaal voor jou over een paar weken heerlijke vijgen. Mmmmmmmm!"
Standplaats
De vijgenboom a.k.a. Ficus Carica staat graag in de spotlights. Letterlijk. Geef hem een plek waar hij zoveel mogelijk zonnestralen pakt. In de zomerperiode staat hij het liefst zo'n 6 tot 8 uur per dag in de volle zon. Zorg er ook voor dat hij vrijwel geen wind ontvangt. Francois heeft zijn volle focus nodig voor het groeien van heerlijke vijgen en dat kan alleen op een warme en beschutte plek. Gestoord worden door een koeltje, kan hij er echt niet bij hebben.
Water
Voor de beste vijgenoogst, vraagt Francois om een altijd licht vochtige potgrond. Omdat hij op een beschutte plek staat met veel zon zal er veel water dat je Francois geeft verdampen. Check daarom regelmatig hoe de potgrond dieper in zijn pot voelt. Voelt het diep in zijn pot ook droog aan? Dan is het tijd voor een gietbeurt!
Winterhard
Francois heeft er geen problemen mee als je hem in de winter buiten laat staan. Hij is namelijk winterhard tot wel -10°C. Zorg er wel voor dat je hem lekker inpakt met een klimaatdeken wanneer de vrieskou op komst is. Ondanks dat Francois goed bestand is tegen de kou, is een dekentje geen overbodige luxe.
Belangrijk!
Francois doorloopt een hele duidelijke cyclus. Eind maart is hij niks meer dan een kale stam. Vanaf april zal hij langzaam zijn blad laten groeien en maakt hij ook een prille start met de groei van zijn vijgen. Francois zorgt voor een groene vijg genaamd 'bianco'. Een heerlijk zoete vijg die geschikt is voor consumptie! Wanneer de vijgen bruin beginnen te kleuren, zijn ze klaar om te oogsten. Dat zal rond september/oktober zijn.
Opuntia Humifusa Indica
Standplaats
Kiki, do you love me? Deze Opuntia Humifusa Indica staat beter bekend als schijfcactus. Kiki heeft een duidelijke voorkeur voor een plek in de zon, maar je hoort haar ook niet klagen als ze een plek in halfschaduw krijgt.
Water
In tegenstelling tot veel andere buitenbazen heeft Kiki niet zoveel water nodig. Laat haar potgrond lekker opdrogen en geef dan weer een flinke gietbeurt. Pas ook zeker op met heftige regenbuien! Wanneer haar potgrond langdurig te nat staat, is de kans op wortelrot heel groot.
Winterhard
Kiki heeft niet zoveel last van de kou. Je kunt haar prima buiten laten staan wanneer het vriest. Voorwaarden hiervoor is wel dat ze op een droge plek staat!
Belangrijk!
In de herfst begint Kiki met het afvoeren van overtollig water/vocht uit haar schijven. Hierdoor gaat ze slaphangen en zullen de schijven min of meer verschrompelen. Geen paniek! Dit is heel normaal bij Kiki. Dit doet ze uit bescherming zodat de vorst het aanwezige vocht in de plant niet kan laten bevriezen. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat ze scheurt. Outch. In het voorjaar, wanneer de temperaturen weer stijgen, gaat de Opuntia weer vocht opnemen en zal ze haar schijven weer mooi in vorm shapen.
Ensete Ventricosum 'Maurelli'
"Wat is het hier nog een schatje! Geniet er nog maar even van, drie keer knipperen en hij is 4 keer zo groot."
Standplaats
Massimo is absoluut ''the man'' van jouw urban tuin/balkon. Deze Ensete Ventricosum 'Maurelli' prefereert een plekje in halfschaduw. Hij is redelijk goed bestand tegen een flinke wind, maar het kan er wel voor zorgen dat de bladeren van Massimo scheuren. Liever een wat meer beschut plekje dus als dat kan.
Water
Beerpong is Massimo niet vreemd. Hij heeft zelf het richtingsgevoel van een banaan, dus hij is vooral bekend met het achterover tikken van de bekers. Getrainde zuiplap kunnen we wel zeggen. Zorg er dus voor dat de potgrond van Massimo altijd licht vochtig is.
Winterhard
Massimo mag dan wel een macho uitstraling hebben, vrieskou daar is hij doodsbang voor. Hij kan er dan ook echt niet tegen! Dalen de buitentemperaturen onder de 8°C? Dan is het tijd om Massimo naar binnen te verhuizen.
Belangrijk!
Deze Ensete Ventricosum 'Maurelli' is duidelijk een grower en geen shower. Eind maart is het nog een klein pikkie van zo'n 35 cm, maar over een paar maanden tikt hij als snel de 60 tot 80 cm aan! Goed om te weten is dat het verliezen van blad onderdeel is van de groeicyclus van Massimo. Wanneer er een nieuw blad op komst is, betekent dat vrijwel altijd dat één van zijn onderste bladeren zullen afsterven. Niks aan te doen, zo is natoer!
Trachycarpus Fortunei
Standplaats
Jackie, de Trachycarpus Fortunei is gewend aan grote hoogtes in het Himalayagebergte. Een plek in jouw tuin/balkon waar een hoop zonlicht valt is dan ook perfect voor hem. Zorg er wel voor dat Jackie niet in de wind staat. Flinke windstoten beschadigen zijn bladeren zodanig dat ze uiteindelijk zullen afsterven. Zonnig en beschut zijn dus key voor Jackie!
Water
In de lente/zomer dient de potgrond van Jackie altijd licht vochtig te zijn. Dit kan betekenen dat een dagelijkse scheut water op warme dagen nodig is. In de winter is het juist beter om de grond wat droger te houden. Bij minder water in de winter, is de kans op vorstschade kleiner omdat er vrijwel geen water aanwezig is in de pot wat kan bevriezen.
Winterhard
Jackie is by far de meest winterharde buitenbaas van allemaal. Hij kan tot wel -18°C verdragen! Nou, mij niet bellen voor deze temperaturen. Ondanks dat dit vrijwel nooit voorkomt in ons kikkerlandje is het wel goed om te weten dat als het ooit gebeurt, Jackie het fijn vindt als je een winterhoes voor hem regelt. Kleine moeite, toch?
Belangrijk!
Een diehard zoals Jackie is, word je niet zomaar. Bij Jackie is deze uitzonderlijke kracht ook niet vanzelf ontstaan. Jackie heeft dagen en nachten buiten doorgebracht om zo sterk te worden als dat hij nu is. Dit heeft echter wel de nodige littekens opgeleverd. Schrik niet als Jackie wat bruine punten aan zijn bladeren krijgt of al heeft. Dit heeft simpelweg te maken met de weersomstandigheden die hij buiten heeft moeten doorstaan. Niks aan te doen, het hoort bij de Trachycarpus!