Planten zijn populairder dan ooit te voren en de ‘Urban Jungle’ trend is er een waar wij ons ontzettend in kunnen vinden! Daarom laten we jou graag kennis maken met inspirerende interieurs van plantastische personen! In deze editie: Job en Armando van @_aardewerk.
Waarom moeten meer mensen een Urban Jungle gaan houden?
Het weer in Nederland laat het niet altijd toe om naar buiten te gaan. Voor buitenmensen en natuurliefhebbers zoals wij is het houden van een Urban Jungle een goede manier om het buitenleven naar binnen te halen. Wie houdt er nou niet van een die tropische Jungle vibe?! Daarnaast zijn we ook bezig met duurzaamheid en heeft de kleur groen altijd gestaan voor dit begrip. We hopen dat door ons groene huis mensen geïnspireerd raken om meer na te denken over wat goed is voor de aarde.
Hoeveel planten behoren er nu tot jullie Urban Jungle?
Eerst even tellen… Momenteel verblijven er 47 planten in onze pittoreske appartement. Dit varieert van een grote Monstera Variegata tot een kleine luchtplant die zich vestigt aan een haakje op de muur. Ook hebben we nog tientallen stekken (niet meegeteld) die nog bezig zijn om, in water, wortels te creëren. Een aantal van deze planten staan, door deze uit de hand gelopen hobby, ook te koop omdat we een klein bedrijfje zijn begonnen met de focus op vintage potten met zelf gestekte planten. Hierdoor rouleren de planten vaak in ons interieur en dit maakt het dus elke maand weer anders. Dit is ontstaan door de liefde voor planten en voor het vintage interieur. We vinden namelijk dat deze twee hand in hand met elkaar gaan. De combinatie van het nieuwe en jonge van de plant vinden wij een perfecte balans met de vintage pot.
Hoe bepalen jullie welke nieuwe plant je toevoegt?
Zoals hierboven al besproken hebben we een grote liefde voor vintage potten, maar dit trekt zich ook door naar onze interieurstijl. We vinden het namelijk belangrijk dat bijvoorbeeld meubels een tweede leven krijgen. We houden ook juist van de combinatie van nieuw met vintage. We zoeken vaak planten die in dit concept passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Pilea Peperomioides en de Sanseveria, die beide in de jaren 60/70 ook zeer populair waren. Het verhaaltje hierboven klinkt dan misschien heel interessant, maar eigenlijk kopen we gewoon de planten die we mooi vinden en uiteindelijk vinden ze allemaal zelf wel een mooi plaatsje in ons interieur.
Wat is nu jullie favoriete plant?
Oeee… Dat blijft een zeer lastige vraag. Het lijkt wel of er elke maand weer nieuwe favo’s opduiken. Die van mij, Job, is op dit moment de Begonia Maculata. Ik vind de plant namelijk echt een aanwinst voor een interieur door de toffe stippen en de paars/rode kleur op de achterkant van de bladeren. Hierdoor komt het groen van de voorkant nog sterker naar voren en dit maakt de plant ook erg fotogeniek. Ook de Anthurium Clarinervium is een favorietje. Ondanks de hartvormige bladeren is het een stoere plant door de donkergroene kleur van het blad en met hierop de strak witte nerven. Daardoor past ‘ie perfect binnen een vintage en industrieel interieur.
De favoriete groene vriend van Armando is op het moment de Rhaphidophora Tetrasperma. Dit door zijn wilde en onvoorspelbare groei en bladeren. Ook willen we graag even een shout-out doen naar de Philodendron. Deze plantensoort heeft een zeer unieke manier van nieuwe bladeren ontwikkelen. De roodharige stam van de Philodendron Squamiferum maakt de plant erg aantrekkelijk, je moet ‘m gewoon even aanraken!
Wat is voor jullie de belangrijkste eigenschap in een plant?
De belangrijkste eigenschap is dat de plant een mooie groene kamerplant moet zijn. Bloemen hoeven voor ons niet per se… Een uitzondering op deze regel is de Begonia Maculata. De bloemen hiervan zijn namelijk echt een lust voor het oog! Ten tweede is het voor ons aangenaam wanneer een plant makkelijk te verzorgen is. Wij vinden het ook een leuke uitdaging wanneer de plant nog klein is, zodat wij het zelf kunnen laten groeien. We vinden het proces van nieuwe bladeren krijgen en groeien tot een volwassen plant erg interessant en eigenlijk ook onmisbaar! Af en toe kopen wij toch ook gewoon grote planten, omdat volwassen planten je interieur in één klap opvrolijken.
Is het bijhouden van een Urban Jungle moeilijk? Hoeveel tijd kost het jullie?
Het bijhouden van een Urban Jungle is zeker niet moeilijk, al hangt dit natuurlijk wel af van het soort planten dat je in huis hebt. Sommige plantensoorten zijn helaas in de winter lastiger te houden (vooral als het in huis erg koud wordt). Daarom is het belangrijk om de juiste plant te kiezen voor de verschillende ruimtes in je huis! We maken zeker wel tijd vrij voor de verzorging van onze planten en alles wat hierbij komt kijken. Doordat we het leuk vinden om onze groene pareltjes te verzorgen is het voor ons geen ‘taak’ meer.
Mocht de ‘moeilijke verzorging’ een reden zijn dat je niet aan planten begint... laat dit je vooral niet tegenhouden! De verzorgings-app van Plantsome kan je helpen bij het grootbrengen van je groene vriend. Voor je het weet ben je ‘verslaafd’ en heb je zelf ook een uit de kluiten gewassen Urban Jungle!
Volg @_aardewerk en @plantsome op Instagram om meer fijne plantenkiekjes te zien! Heb jij ook een 'Urban Jungle' en wil je door ons geïnterviewd worden? Mail dan naar hallo@plantsome.nl!