Onze Monstera Alfredo is de laatste tijd nogal van slag. Covid-depressie wellicht? Al dat thuiswerken heeft er voor gezorgd dat zijn stengels enorm zijn gaan woekeren. Het begint inmiddels echt uit de klauwen te lopen, dus we hebben besloten daar een stokje voor te steken. We gaan onze zingende Mexicaan in toom houden met een mosstok. Dit is een handig dingetje om je groene amigo tegenaan te laten klimmen. Maar die stok moet je dus niet zomaar in je plantenbak rammen, want dan krijg je met ons aan de Monstera mosstok.
Wat voor stok?
Een mosstok. Dit is een stok met, I kid you not, geen mos. De meeste mosstokken zijn een kunststof pijp omwikkeld met kokosvezel. Eigenlijk gewoon een kokosstok dus. Je kan ze kant-en-klaar kopen of - voor de echte crea-planten-bea’s onder ons - zelf in elkaar knutselen door met touw of visdraad een tak te omwikkelen met dood of levend mos. En dan is het dus ineens wél echt een mosstok.
De mosstok geeft je groene amigo ondersteuning bij het groeien. In hun natuurlijke habitat klimmen ze vaak tegen bomen, rotsen of andere takken, maar in je woonkamer ontbreken die objecten vaak. Met een mosstok zorg je ervoor dat ze toch nog lekker kunnen klimmen en klauteren!
Monstera mosstok plaatsen
We hebben je al gewaarschuwd dat je niet zomaar met die stok in de potgrond van je groene amigo moet gaan lopen porren (that’s what she said…), en dat zeggen we natuurlijk niet voor niks. Het beste is om de stok te plaatsen op het moment dat je je groene amigo gaat verpotten. Ben je een luie donder en heb je geen zin om te verpotten? Je kan ‘m ook gewoon in de aarde drukken, maar je moet dan wel oppassen dat je geen wortels raakt. Het beste kan je dit in het voorjaar doen, dan heeft je groene amigo meer energie om te herstellen. Duw de stok diep genoeg, zodat hij niet omvalt als je plant ‘m gaat omarmen, en plaats ‘m bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de stam in het midden. Laat die Monstera maar klimmennn!
Opbinden die handel
Zo, het stokkie staat, nu is het tijd om de boel op te binden. Het beste kan je hiervoor een stuk touw gebruiken. IJzerdraad of garen is te scherp, dit kan in de plant gaan snijden. Kijk goed op welke plekken je je groene amigo moet vastbinden aan de mosstok om ‘m stevig overeind te houden. Soms is het genoeg om ‘m op één plek vast te binden, maar als het echt een wildebras is, heeft ie op meerdere bevestiging nodig.
Luchtwortels opbinden
Dan nog even over de luchtwortels. Daar willen we niet al te luchtig over doen, want het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. De luchtwortels zijn die bruine stengels die uit je groene amigo groeien. Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden. Een andere optie is om de luchtwortels lekker te laten voor wat ze zijn en ze gewoon op de potgrond te leggen. Als je ze om de mosstok laat groeien, kunnen ze namelijk afbreken met verpotten of als je besluit de stok te verwijderen.
En op de valreep nog een gouden tip: als je de mosstok goed vochtig houdt, zal je groene amigo beter en sneller groeien. Gooo Alfredo!
Hopelijk krijg je je groene amigo met deze tips weer een beetje in toom. Op zoek naar een nieuwe groene vriend? Kijk dan eens op onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina. Meer inspiratie nodig? Volg ons op Facebook en Instagram!