De oudste bomen ter wereld.

De oudste bomen ter wereld.

De meeste mensen zullen al blij zijn als hun kamerplant het een jaartje of twee uithoudt. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat dezelfde planten het in de vrije natuur wel honderden of soms zelfs duizenden jaren uit kunnen houden. Deze oudjes zijn daarmee de oudste levende wezens op aarde. Zet die maar eens op jouw bucketlist. Maar natuurlijk willen we dan ook weten welke nu echt de alleroudste is. Hieronder het antwoord..

Credit: Chao Yen

Methuselah

De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is! Echter is voor een lange tijd de boom Methuselah de oudste boom geweest. Deze boom leeft ook nog, maar is 'slechts' 4.845 jaar oud, een groentje dus vergeleken bij zijn oudere broer! En broers zijn ze zeker, beide bomen zijn van het geslacht pinus longaeva of in de volksmond Great Basin Bristlecone Pine (een soort dennenboom). Ze komen allebei ook uit hetzelfde gebied, de White Mountains in Californië, U.S.A. Samen met andere soortgenoten die ook duizenden jaren oud zijn staan deze twee bomen in een gebied genaamd 'Forest of the Ancients'. Uit angst voor vandalen wordt de precieze locatie van deze bomen zorgvuldig geheim gehouden. Wellicht is de boom op de foto dus wel de Methuselah, maar de kans is redelijk klein. Hoe deze boom zo oud kan worden? Ze zijn heel sterk en bestand tegen veel harde omstandigheden, zo kunnen dode bomen nog duizenden jaren blijven staan. Ook kunnen delen van de boom doodgaan terwijl andere delen nog duizenden jaren doorleven.

Credit: Karl Brodowsky

Old Tjikko

Wellicht vind je dat de boom op de afbeelding niet zo oud lijkt, en dat klopt ook. Deze stam is maximaal 600 jaar. Het gaat hier om het ondergrondse wortelsysteem van deze plant. En die is met 9.550 jaar zeker wel oud te noemen. De stam groeit en sterft uiteindelijk af, maar elke keer groeit er weer een nieuwe stam terug op het wortelstelsel. Dit proces wordt ook wel vegetatieve reproductie genoemd. Old Tjikko is de oudste vegetatieve reproductie boom met maar één stam. Deze boom uit Europa is in 2004 ontdekt in het noorden van Zweden en is vernoemd naar de overleden hond van de ontdekker. 

Pando

Old Tjikko is dan de oudste vegetatieve reproductie boom met maar één stam, het is zeker niet het oudste wortelstelsel in de wereld. In Utah, U.S.A., er is een wortelstelsel genaamd Pando die minstens 80.000 jaar oud is en volgens sommige onderzoekers zelfs 1 miljoen jaar oud kan zijn. Dit wortelstelsel bestaat uit ontelbare bomen die individueel maar een paar honderd jaar oud zijn, maar wel allemaal genetisch identiek zijn. Bij elkaar beslaat het gehele Pando stelsel zo'n 43 hectaren, oftewel bijna 50 voetbalvelden, en weegt meer dan 6.000 ton. Hiermee is Pando het grootste en zwaarste levende organisme op aarde. 

Verder lezen

    ... ...